En Popüler Köpek Cinsleri Ve Hangi Ülkede Hangi Cinsler Popüler?

Köpekler, gerçekten insanların en iyi dostu…

Dünya üzerinde 400 milyondan fazla evcil köpek bulunmaktadır ve bunun 2 milyonu da ülkemizdedir. Peki köpekler neden bu kadar çok sevilmektedir?

Tabi ki çok tatlı, nazik ve koşulsuz sevgileri nedeniyle seviyoruz ama daha da önemlisi her bir yavru size kendi kişisel özellikleri ile yakınlık kuruyor, o nedenle bir genelleme yapabilmek mümkün bile değil.

Peki o zaman bu köpek türleri neye göre belirleniyor?

Tüm evcil köpekler bir türdür; “Canis lupus familiaris”

Tabi ki bir Alman kurdu ve Chihuahua’yı yanyana görüp bu genellemenin doğruluğuna inanmak zor ama bu iki köpek belki aynı tür olabilir ama farklı cinslerdir.

Elbette dünya üzerinde köpek kadar çok cinsi olan başka bir canlı daha yoktur.

İnsanlar yıllar boyunca farklı üreme yollarıyla topluluk içinde çeşitli görevleri yerine getirebilecek köpek cinsleri yaratabileceklerini fark etmişlerdir. Kediler ve atlar için de bu yöntemi denemiş olsalar da köpekler kadar başarılı olamamışlardır.

Bilim adamları tam emin olmamakla birlikte dünya üzerinde 450 farklı köpek cinsi olduğunu belirtiyorlar. Peki bu cinsler nasıl oluşturuldu?

Belirttiğimiz gibi tüm köpek cinsleri belli işlevleri yerine getirmek ya da belli şekilde görünmek için oluşturuldu. Jack Russels ve Border Teriyer gibi köpekler, fare ve tavşan avlamak için yetiştirildi. Labrador Retriever'lar, balık avını getirmeye yardımcı olmak için yetiştirildi. Kaniş ve Fransız Bulldogları gibi ırklar iyi görünmek için yetiştirildi.

 

 

Köpek Irklarının Popülaritesini Ne Etkiler?

Bilim adamlarının bu soru ile ilgili çok çeşitli tezleri olsa da ırk popülitesini arttıracak çeşitli eğilimler mevcut. Örneğin Fransız Kraliyetinin Kanişlere olan ilgisinden dolayı 2010 yıllarında Pug’lar ve Fransız Bulldog’lara olan ilgi artmıştır.

Filmler, Youtube videoları ve diğer medya ürünleri de bu popülitenin yönünü belirler elbette; 1943'te Lassie Come Home'un yayınlanmasından sonra Collies'in en az %40 daha popüler hale geldiğini gösteren bilimsel çalışmalar mevcuttur.

Kolay eğitilebilen cinsler ise başlıca popüler olma sebepleri arasında.

Kültür , nerede yaşadığınız köpek dostunuzu seçerken de etkili oluyor. Bazı ülkeler büyük ırk severken, bazı ülkeler ise küçük ırkları tercih ediyor.

 

En popüler 5 Köpek cinsi hangileri?

 

  • Labrador Retrievers

Amerika Birleşik Devletleri , Kanada, İngiltere ve Sri Lanka’da en popüler köpek cinsi.

  • German Shepherds

Polonya, Amerika Birleşik Devletleri ve Slovenya’da en popüler köpek cinsi.

  • Bulldog

İngiltere, Macaristan ve Amerika Birleşik Devletleri’nde en popüler köpek cinsi.

  • Sibirya Kurdu

Çek Cumhuriyeti, Ermenistan ve Rusya’da en popüler köpek cinsi.

  • Pugs

Son dönemde Kraliçe Victoria ile birlikte popüler olan bu cinsin hikayesi 2000 yıl önce Çin’e kadar dayanmaktadır.

 

Yavrularınız İçin Özenle Hazırladığımız Yataklarımıza Baktınız mı?