Köpeğim Neden Kakasını Yiyor?

 

Köpeklerin tuvalet suyu içmeleri, pis yerlerde yuvarlanmayı sevmeleri, kendi popolarını yalamaları gibi tüm kötü alışkanlıklarının belki de en kötüsü kendi kakalarını yemeleridir. Üzülerek belirtiyor olsak da birçok köpek sahibi, yavrularını kaka yeme alışkanlıklarından ötürü terk etmeyi ve hatta daha kötüsü uyutmayı tercih edebiliyorlar.

Fakat köpeğinizin kaka yemek gibi bir alışkanlığı varsa lütfen umutsuzluğa kapılmayın çünkü köpeğinizin kaka yemesini engelleyecek bazı yöntemler mevcut. Yaygın bir alışkanlık olan köpeklerin kaka yemesi, köpeklerin %16sında gözükmektedir.

Bilim adamlarının yaptığı araştırmalarda köpeklerin kaka yemesinin genetik bir alışkanlığa dayandığı belirtilmiştir, bir başka deyişle bu davranış onun DNA’sında var. Hatta bunun bir adı da var; “Kaprofaji”

İnsan doğasına aykırı gelse de köpekler açısından bu o kadar da kötü bir davranış değildir. Çünkü köpekler toplumdaki görevleri gereği çöpçü olarak evrimleşmiş ve ne bulurlarsa yemeleri de doğalarında vardır. Yiyeceğin kıt olduğu zamanlardan kalma bu alışkanlık, bize kötü gelse de köpekler için geleneksel yaşama biçimidir.

 

Kaka Yemek Köpekler İçin Normal mi?

Diğer bazı hayvanların aksine köpekler için kaka yemek doğal bir davranış olsa da bir ihtiyaç değildir. Kendi kakalarını yemeleri, başka köpeklerin kakalarını yemeleri ve hatta kedi kakaları yemeleri zararsız olsa da özellikle başka hayvanların kakalarının içinde bulunan dışkı parazit ve virüsleri sağlık problemlerine yol açabileceği için engellenmesi gereken bir davranıştır.

Çoğunlukla köpek yavruları 9 Aylık olana kadar bu davranış kaybolur.

 

Köpeklerin Kendi Kakasını Yeme Sebepleri Nelerdir?

Yetişkin köpeğiniz kendi kakasını yemeye başlarsa mutlaka veterinerinize danışmalısınız. Aksi durumda Parazit gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz.

Yetişkin köpekler birkaç nedenden kendi kakalarını yiyebilir;

 

Yalnızlık Sendromu: Bilimsel çalışmalar gösteriyor ki kulübede, balkonda ya da bodrumda yalnız bırakılan köpeklerin kendi kakasını yiyebiliyorlar.

 

Hapis Kalmış Köpekler: Kalabalık barınaklardan kurtarılan köpekler de kendi kakasını yiyebilirler.

 

Anksiyete (Stres): Sürekli cezalandırılan köpeklerde de kendi kakasını yeme alışkanlığı görülebilir.

 

Sindirim Sistemi Hastalıkları: Bunu anlamak için veteriner hekiminize danışmalısınız.

 

Dışkı kokuları: Bazı kokular size ne kadar kötü gelse de köpeğinize cazip geliyor olabilir.

 

Köpeklerin Kaka Yemesini Nasıl Engellersiniz?

Vitamin takviyesi: Kesin olmasa da bazı araştırmalar köpeğinizin diyetinde olan bazı eksikler nedeniyle kaka yediğini söyler. Bu nedenle köpeğinize multivitamin takviyesini veterinerinize danışarak yapabilirsiniz.

 

Enzim takviyesi: Köpek yemekleri eski diyetlere göre daha fazla karbonhidrat ağırlıklıdır. Protein ve Yağlarda düşük bu diyetlere ilaveten bazı köpek sahipleri papain içeren sindirime yardımcı enzimler kullanarak başarılı oldular. Lütfen böyle bir uygulaman önce mutlaka veterinerinize danışın.

 

Köpeğin alanını temiz tutmak: Bahçeniz de dahil köpeğinizin tüm yaşam alanını temiz tutmanız yardımcı olacaktır. Böylece köpeğinizin yiyebileceği bir kaka bulması mümkün olmayacaktır.

 

Eğitim: Köpeğinize “bırak onu” ve “gel” gibi komutlar konusunda iyi bir eğitim vermeniz, köpeğinizi köpek kakasından uzaklaştırmanız için yardımcı olacaktır.

 

Evcil Hayvanınız İçin Kıyafetlere Baktınız Mı?